Haberler:

Topluluğumuzda moderatör olarak yer almak ve ekibimize katılmak isterseniz bilgi@ozelegitim.org mail adresi üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Ana Menü

Türk İşaret Dili Dersi Öğretim Programı (Yeni TYMM)

Başlatan Sami Ergin, Nis 28, 2026, 09:53 ÖS

« önceki - sonraki »

Sami Ergin

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan bu güncel doküman, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında yenilenen Türk İşaret Dili (TİD) Öğretim Programı'nı içermektedir. Bu program, işitme yetersizliği olan öğrencilerin ana dillerini yetkin bir şekilde kullanmalarını, dilsel kimliklerini geliştirmelerini ve toplumsal hayata tam entegrasyonlarını sağlamayı hedefleyen modern bir müfredat yapısıdır.

Kılavuzda öne çıkan temel özellikler ve yenilikler şunlardır:

Bütüncül Dil Yaklaşımı: Türk İşaret Dili'ni sadece bir iletişim aracı olarak değil, kültürel bir aktarım ve bilişsel gelişim aracı olarak ele alan "Maarif Modeli" felsefesine dayanmaktadır.

Kademeli Dil Gelişimi: Başlangıç düzeyinden (temel el şekilleri ve jestler) ileri düzeye (karmaşık cümle yapıları ve soyut kavramlar) kadar, öğrencilerin yaş ve gelişim seviyelerine göre yapılandırılmış bir gelişim izler.

Görsel-Uzamsal Dil Becerileri: İşaret dilinin doğasına uygun olarak görsel algı, yüz ifadeleri (mimikler), vücut dili ve uzamsal farkındalığı geliştirmeye yönelik kazanımlara geniş yer verilmiştir.

Kültürel Farkındalık ve Sözvarlığı: Türk İşaret Dili'nin kendine özgü dil bilgisi kuralları, deyimleri ve kültürel ögeleri müfredata dahil edilerek öğrencilerin zengin bir sözvarlığına sahip olması amaçlanmıştır.

Disiplinlerarası Bağlantılar: TİD becerilerinin diğer akademik derslerle ve sosyal becerilerle ilişkilendirilerek, öğrencinin genel akademik başarısının desteklenmesi hedeflenmiştir.

Türk İşaret Dili Dersi Öğretim Programı (Yeni TYMM)