Haberler:

Topluluğumuzda moderatör olarak yer almak ve ekibimize katılmak isterseniz bilgi@ozelegitim.org mail adresi üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Ana Menü

Dil ve Konuşma Bozukluğu Olan Bireyler Aileler için Rehber Kitapçık

Başlatan Sami Ergin, Mayıs 03, 2026, 06:57 ÖS

« önceki - sonraki »

Sami Ergin

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan "Dil ve Konuşma Bozukluğu Olan Bireyler Aileler için Rehber Kitapçık", konuşma ve dil gelişimi süreçlerinde aksaklık yaşayan bireylerin tanılanması, özelliklerinin anlaşılması ve eğitim süreçlerinin planlanması için hazırlanmış temel bir kaynaktır.

Kılavuzda öne çıkan ana başlıklar ve kritik bilgiler şunlardır:

Dil ve Konuşma Arasındaki Fark: Kılavuz, "dil"in (düşüncelerin sembollerle aktarımı) ve "konuşma"nın (seslerin fiziksel üretimi) farkını netleştirerek, bozukluğun hangi alanda olduğunun doğru tespit edilmesinin önemini vurgular.

Sık Karşılaşılan Bozukluk Türleri:

• Artikülasyon (Sesletim) Bozukluğu: Seslerin yanlış üretilmesi (örn: "arı" yerine "ayı" denmesi).
  • Akıcılık Bozuklukları: Kekemelik veya hızlı-bozuk konuşma gibi konuşmanın ritim ve hızındaki aksamalar.
  • Ses Bozuklukları: Sesin perdesi, şiddeti veya kalitesindeki anormallikler.
  • Gecikmiş Dil ve Konuşma: Çocuğun dil gelişiminin akranlarından belirgin şekilde geride olması.

Öğretmen ve Aileler İçin Stratejiler:

• Çocuğun konuşması asla bölünmemeli ve "düzgün konuş" gibi baskıcı uyarılardan kaçınılmalıdır.
  • Çocukla konuşurken göz teması kurulmalı ve basit, anlaşılır cümleler tercih edilmelidir.
  • Model olma yöntemi kullanılmalı; çocuk yanlış bir kelime söylediğinde doğrusu sadece normal bir cümle içinde tekrarlanmalıdır.

Eğitsel Tanılama ve Destek: Dil ve konuşma güçlüğü çeken bireylerin RAM'lar aracılığıyla nasıl tanılanacağı ve okul ortamında ne tür destek eğitim hizmetleri (örneğin Destek Eğitim Odası) alabileceği açıklanmaktadır.

DİL VE KONUŞMA BOZUKLUĞU OLAN BİREYLER "Aileler için Rehber Kitapçık".pdf