Haberler:

Topluluğumuzda moderatör olarak yer almak ve ekibimize katılmak isterseniz bilgi@ozelegitim.org mail adresi üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Ana Menü

Gecikmiş Konuşma: Öğretmenler İçin El Kitabı

Başlatan Sami Ergin, Mayıs 03, 2026, 07:25 ÖS

« önceki - sonraki »

Sami Ergin

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan "Gecikmiş Konuşma: Öğretmenler İçin El Kitabı", sınıf ortamında dil ve konuşma gelişimi akranlarından geride olan öğrencileri fark etmek, desteklemek ve eğitim ortamını onlara göre uyarlamak için hazırlanmış teknik bir rehberdir.

Kılavuzda yer alan temel öğretmen stratejileri ve uygulama önerileri şunlardır:

1. Sınıf İçi İletişim ve Etkileşim Yönetimi
  • İletişimi Başlatma ve Sürdürme: Öğrencinin konuşma girişimlerini ödüllendirin. Hatalı telaffuzlara odaklanmak yerine, öğrencinin ne iletmek istediğine odaklanarak iletişimi teşvik edin.
  • Göz Hizası ve Yakınlık: Öğrenciyle konuşurken mutlaka göz hizasına inin. Fiziksel yakınlık ve doğrudan göz teması, öğrencinin kendini güvende hissetmesini sağlar.
  • Basitleştirilmiş Dil: Komut verirken veya konu anlatırken kısa, net ve öğrencinin dil seviyesine uygun cümleler kurun. Karmaşık ve uzun yönergelerden kaçının.

2. Öğretimsel Uyarlamalar
  • Görsel Destek Kullanımı: Sözel ifadeleri mutlaka resimler, semboller, nesneler veya jestlerle destekleyin. Görsel ipuçları, gecikmiş konuşması olan öğrencinin anlamasını kolaylaştırır.
  • Bekleme Süresi: Bir soru sorduktan sonra öğrencinin yanıt vermesi için ona akranlarından daha uzun (yaklaşık 5-10 saniye) bir süre tanıyın. Cevabı onun yerine tamamlamayın.
  • Küçük Grup Çalışmaları: Öğrenciyi kalabalık sınıf önünde konuşmaya zorlamak yerine, kendini daha rahat ifade edebileceği 2-3 kişilik küçük grup etkinliklerine dahil edin.

3. Model Olma ve Genişletme Teknikleri
  • Doğru Model Olma: Öğrenci bir kelimeyi yanlış söylediğinde "Öyle değil, böyle söyle" demek yerine, kelimenin doğrusunu normal bir cümle içinde kullanarak ona duyurmasını sağlayın.
  • Genişletme: Öğrenci tek kelimelik bir ifade kullandığında (örn: "Su"), siz "Evet, soğuk su istiyorsun" diyerek ifadesini bir adım ileriye taşıyın.

4. Okul-Aile ve Uzman İş Birliği
  • Öğrencinin dil gelişimini takip etmek için aileyle düzenli bilgi paylaşımı yapın.
  • Öğrencinin okulda sergilediği iletişim çabalarını bir "İletişim Defteri" veya dijital portfolyo ile kayıt altına alarak Dil ve Konuşma Terapisti ile paylaşın.

Gecikmiş Konuşma: Öğretmenler İçin El Kitabı