Haberler:

Topluluğumuzda moderatör olarak yer almak ve ekibimize katılmak isterseniz bilgi@ozelegitim.org mail adresi üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Ana Menü

Zihin Yetersizliği Bülteni

Başlatan Sami Ergin, Nis 26, 2026, 05:53 ÖS

« önceki - sonraki »

Sami Ergin

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 2025 yılında yayımlanan Zihin Yetersizliği Bülteni, özel gereksinimli bireyler arasında geniş bir grubu temsil eden zihin yetersizliği durumunu güncel tanım ve sınıflandırmalarla ele almaktadır. "Eğitimin Yüzyılı" serisi kapsamında hazırlanan bu çalışma, bireylerin gelişim dönemlerindeki bilişsel ve uyumsal becerilerini desteklemek için bilimsel bir çerçeve sunmaktadır.

Bültende öne çıkan temel konu başlıkları şunlardır:

Tanım ve Tarihsel Süreç: Zihin yetersizliği kavramının 1800'lü yıllardan günümüze geçirdiği değişimler ve Amerikan Zekâ ve Gelişimsel Yetersizlikler Birliği (AAIDD) standartlarına göre güncel tanımlamalar açıklanmaktadır.

Bilişsel ve Uyumsal İşlevler: Bireyin zihinsel işlevlerindeki sınırlılıkların yanı sıra; kavramsal, sosyal ve pratik uyum becerilerindeki etkileri detaylandırılmaktadır.

Sınıflandırma ve Destek Düzeyleri: Yetersizliğin derecesine (hafif, orta, ağır, çok ağır) ve bireyin ihtiyaç duyduğu destek düzeylerine göre yapılan modern sınıflandırmalara yer verilmektedir.

Eğitimsel Yaklaşımlar: Zihin yetersizliği olan öğrencilerin akademik başarılarını ve bağımsız yaşam becerilerini artıracak öğretim yöntemleri, BEP süreçleri ve kapsayıcı eğitim uygulamaları üzerinde durulmaktadır.

Sitemizin döküman kütüphanesinde yer alan bu rehber, zihin yetersizliği olan bireylere doğru ve nitelikli destek sunmak isteyen öğretmenler, uzmanlar ve ebeveynler için temel bir kaynak niteliğindedir. Bu bülteni indirerek, bireyin potansiyelini en üst düzeye çıkaracak stratejiler ve yasal süreçler hakkında kapsamlı bilgi edinebilirsiniz.

ZİHİN YETERSİZLİĞİ BÜLTENİ