Haberler:

Topluluğumuzda moderatör olarak yer almak ve ekibimize katılmak isterseniz bilgi@ozelegitim.org mail adresi üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Ana Menü

Özel Eğitimde Davranış Değiştirme Uygulama Rehberi

Başlatan Sami Ergin, Nis 29, 2026, 08:00 ÖS

« önceki - sonraki »

Sami Ergin

Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan "Özel Eğitimde Davranış Değiştirme Uygulama Rehberi", sınıf içerisinde karşılaşılan problem davranışların bilimsel yöntemlerle nasıl yönetileceğini ve olumlu davranışların nasıl kazandırılacağını anlatan kapsamlı bir teknik kılavuzdur.

Rehberde öne çıkan temel stratejiler ve uygulama basamakları şunlardır:

Uygulamalı Davranış Analizi (UDA): Davranış değiştirme sürecinin temelini oluşturan; davranışın öncesi, kendisi ve sonrası (ABC modeli) arasındaki ilişkinin nasıl analiz edileceğine dair bilimsel çerçeve.

Davranışın Belirlenmesi ve Tanımlanması: Bir eylemin "problem davranış" olarak kabul edilmesi için gereken kriterler ve bu davranışın gözlemlenebilir, ölçülebilir terimlerle nasıl ifade edileceği.

Veri Toplama Teknikleri: Davranışın sıklığını, süresini ve yoğunluğunu belirlemek amacıyla kullanılan kayıt tutma yöntemleri (olay kaydı, süre kaydı, aralık kaydı vb.).

Pekiştirme ve Ceza Uygulamaları: Olumlu davranışları artırmak için kullanılan pekiştireç türleri (sosyal, nesnel, etkinlik) ve problem davranışları azaltmak için kullanılan sönme, mola ve ayrımlı pekiştirme gibi yöntemler.

Davranış Yönetim Planı Hazırlama: Öğrenciye özel müdahale planlarının nasıl oluşturulacağı, bu planların nasıl uygulanacağı ve sonuçların nasıl değerlendirileceğine dair adım adım rehberlik.

Bu rehber, kaotik anları yönetmek yerine, davranışların nedenlerini anlayarak kalıcı ve olumlu bir sınıf iklimi oluşturmak isteyen öğretmenler için en temel başvuru kaynağıdır. "Öğretmen Gelişimi" veya "Sınıf Yönetimi" bölümünde bu rehbere yer vererek, eğitimcilerin zorlayıcı durumlar karşısında kanıta dayalı yöntemleri kullanmalarına yardımcı olabilirsiniz.

Özel Eğitimde Davranış Değiştirme Uygulama Rehberi