Haberler:

Topluluğumuzda moderatör olarak yer almak ve ekibimize katılmak isterseniz bilgi@ozelegitim.org mail adresi üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Ana Menü

Özel Eğitim Sınıfı Kılavuzu

Başlatan Sami Ergin, Mayıs 12, 2026, 08:12 ÖS

« önceki - sonraki »

Sami Ergin

MEB tarafından hazırlanan bu kılavuz, okul bünyesinde açılan Özel Eğitim Sınıflarının işleyişi, yönetimi ve eğitim pratikleri üzerine odaklanan çok kapsamlı bir kurumsal rehberdir.

1. Özel Eğitim Sınıfı Türleri
  • Kılavuz, okullarda açılan sınıfları iki ana gruba ayırarak her birinin işleyiş farklarını netleştirir:
  • Özel Eğitim Programı Uygulayan Sınıflar: Akranlarıyla aynı müfredatı takip edemeyen, daha çok öz bakım ve temel yaşam becerilerine odaklanan (orta/ağır düzey) sınıflar.
  • Aynı Müfredatı Uygulayan Sınıflar: Akranlarıyla aynı müfredatı takip eden ancak daha küçük gruplarda ve özel yöntemlerle eğitim alan (hafif düzey) sınıflar.

2. Fiziksel Ortamın Düzenlenmesi
  • Özel eğitim sınıflarının sadece bir derslik değil, bir öğrenme laboratuvarı gibi tasarlanması gerektiği vurgulanır:
  • Öğrenme Merkezleri: Sınıf içinde bireysel çalışma alanı, grup çalışma alanı, oyun/dinlenme köşesi gibi net sınırlarla ayrılmış bölümler olmalıdır.
  • Görsel Destekler: Sınıf rutini, kurallar ve günlük program görsel çizelgelerle öğrencinin anlayabileceği şekilde sunulmalıdır.

3. Personel Görev ve Sorumlulukları
  • Öğretmenler: BEP hazırlama, materyal uyarlama ve öğrenci performansını kayıt altına alma görevlerini yürütür.
  • Okul Yönetimi: Sınıfın fiziksel ihtiyaçlarını karşılama, diğer öğretmen ve öğrencilerin farkındalığını artırma ve veli iletişimini koordine etme sorumluluğuna sahiptir.

4. Sosyal Bütünleştirme
  • Özel eğitim sınıfındaki öğrencilerin sadece o sınıfa hapsedilmemesi; teneffüslerde, törenlerde ve mümkünse bazı derslerde (beden eğitimi, müzik vb.) genel eğitim sınıflarındaki akranlarıyla bir araya getirilmesi gerektiği temel bir ilke olarak sunulur.

Özel Eğitim Sınıfı Kılavuzu